З вечора 6 липня до вечора 7 липня в Україні святкують свято Івана Купала

Свято залишається в традиціях українців ще з періоду язичництва. Раніше в цей день святкували день літнього сонцестояння.

В Україні у другому місяці літа традиційно відзначають старослов'янське свято Івана Купала. Він проходить щороку в ніч із 6 на 7 липня, перед Івановим днем.

З давніх-давен свято було присвячене дню літнього рівнодення і було одним з чотирьох головних свят сонячного календаря. У ніч на Івана Купала до сих пір проводять "магічне" очищення за допомогою вогню і води.

Традиції Івана Купала

Особливе місце під час свята Івана Купала займають вода, вогонь і трави. Вдень незаміжні дівчата збирали польові трави і квіти, з яких плели вінки. Вони символізують круговорот сил природи і оберігають від нечистої сили.

Перед заходом сонця дівчата спускали вінки на воду і спостерігали за їхніми діями. Якщо вінок плив далеко від берега, то дівчина скоро вийде заміж. А в залежності від того, у який бік понесло вінок, звідти й слід було чекати нареченого. Якщо вінок залишався біля берега, то його творця чекала біда, а віднесений на центр водойми вінок знаменував, що рік пройде без змін.

Ще однією традицією Купала є багаття. Компанія молодих людей збиралася і розпалювала величезне вогнище, яке мало очистити душу. Також прийнято стрибати через вогонь. Якщо пара, узявшись за руки, не розімкне долоні після стрибка через вогонь, то їхній союз має бути міцним і довгим.

У вогнищах також спалювали старі речі, щоб позбутися негативної енергії.

Також вважалося, що купання в переддень і на Івана Купала очищає тіло і дух, а ранкова роса після свята має цілющі властивості.

Головною легендою свята Івана Купала вважається цвіт папороті. Стародавні повір'я говорять, що рослина зацвітає на мить у цю ніч, а хто знайде цей колір - буде щасливим усе життя.

Кiлькiсть переглядiв: 318

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.