З Різдвом!!!

З Різдвом!!!

/Files/images/svyatki/05012014-1.gif

Коляда

Прикмети та звичаї на Різдво і Святки.

«І малий, і старий, іди на базар, купуй веселіше, рублів не шкодуй»
Не дарма ця приказка зберегла свою актуальність і в наші дні. Адже Різдво - це не тільки день Народження Спасителя, але і найбільше свято, до якого готується кожен християнин, припасів продукти для різдвяного бенкету і подарунки для близьких людей.
Різдво Христове - одне з великих свят, яке відзначають усі віруючі християни. І зараз, з відродженням певних духовних цінностей, цього свята приділяється все більше уваги, і він по праву внесений до списку державних свят січня.
З давніх часів зі святом Різдва, а також із наступними двома тижнями від різдвяного святвечора до Водохреща (19 січня), які називають Святками, пов'язано чимало традицій, звичаїв і прикмет.
До Різдва обов'язково прикрашають оселю, використовуючи ялинкові гірлянди з серпантином або яскравими атласними стрічками. Раніше у світлиці стелили святкові ткані доріжки: на білому полі - блакитні квіти. Стіл застеляють красивою святкової скатертиною, на стіл ставлять кращі сервізи і красиві столові прилади.
Вважається, що в Святвечір, з 6 на 7 січня, зазвичай сняться віщі сни, особливо при зростаючій місяці, тому, для того щоб запам'ятати сон, в головах ліжка потрібно поставити свічку і покласти сонник, щоб вранці негайно заглянути в нього і розгадати приснився сон.
У Святвечір віруючі весь день нічого не їдять, готують страви до святої вечері і різдвяної трапези.

У саме Різдво не можна готувати їжу і займатися господарськими справами.

Святкову одяг також підбирають заздалегідь. Головне, щоб вона не була чорного кольору, так як по одній з прикмет Різдва не можна зустрічати в "жалобі".
За стіл сідають «з першою зіркою », починаючи трапезу (святу вечерю) з куті або сочива, узвару і овочевих страв, поступово переходячи до страв скоромним.

Зі « святого вечора » до 14 січня господині не вимітають сміття з хати, щоб потім все сміття, зібраний в купу, спалити у дворі.

Здавна прийнято зустрічати Різдво в батьківському домі, де збирається вся сім'я. Це також пов'язано зі звичаями, за якими в гості на Різдво запрошували тільки найближчих людей, які могли принести в дім щастя.

Адже зустрічаючи першого гостя, кожен загадує бажання на весь рік, і якщо гість хороший, добрий, то й усі бажання неодмінно здійсняться.

Багато господині печуть різдвяний пиріг «з сюрпризом», вклавши в нього монетку, горішок, квасолинку, горошину перцю і т.д. Господар будинку ділить пиріг, і щасливим буде той, кому дістанеться шматок з сюрпризом.

Під час обіду на Різдво не можна пити воду, хто не п'є, тому не захочеться води, коли її нема де взяти .

У різдвяний Святвечір у багатьох будинках запалюють вогнища, каміни, а у вогонь кладуть дерев'яну колоду, попередньо обмазану медом і посипану хлібними зернами. Вогонь у вогнищі намагаються підтримувати всі Святки аж до старого Нового року.
У ніч на Різдво, за народним повір'ям, творяться всілякі дива. Вважається, що в цю ніч «відчиняються» небеса, всі земні води, джерела, джерела і колодязі наділяються чарівної цілющою силою, а якщо в цю ніч хтось загадає бажання, воно повинно обов'язково збутися. Існує звичай виходити в різдвяну опівночі в полі і дивитися в небо: поглядам людей, що живуть праведним життям, відкриваються небесні висоти немислимою краси.
Гадання на Різдво по праву вважаються найбільш правдивими і своїм корінням сягає часів язичницької Русі.

Але молодим дівчатам ворожити на Різдво не можна. Для цього у них в запасі Святки.

У Різдво не можна і шити, інакше в сім'ї за народним повір'ям хто-не будь осліпне.

З різдвяного Святвечора сонце йде на літо, а зима - на мороз. Попереду хрещенські морози.
І ось ще деякі прикмети, пов'язані зі святом Різдва Христового:

Заметіль напередодні Різдва - буде раннє листя.

Завірюха на Різдво - бджоли добре роїтися будуть.

Багато зірок на небі в різдвяну ніч - урожай на горох.

Якщо Різдво тепле - весна холодна.

Сніг 7 січня - до хорошого році.

Якщо в перші дні різдвяних свят іній на деревах - буде гарний врожай хліба.

На Святки багато зірок на небі, часто йде сніг і на деревах багато інею - рік буде врожайним.

Напередодні Різдва існував звичай колядування, коли молодь, одягнувшись у карнавальні костюми, ходила по хатах з колядками (різдвяними пісеньками), бажаючи господарям добра і щастя. Господарі обдаровували прийшли солодощами, а часом підносили чарочку або давали гроші.
Зараз цей веселий звичай відроджується, особливо в сільській місцевості, але по домівках в основному ходять діти. Так що про всяк випадок запасіться дрібної випічкою (її особливо люблять дітлахи), цукерками і дрібними монетами. А якщо ваші діти захочуть поколядувати на Різдво, і навчіть їх кільком колядок, щоб вони могли бажати щастя і здоров'я господарям тих будинків, куди вони відправляться. Наприклад, таким, найпростішим:

Прийшла коляда - відчиняй ворота!
***
Пан, панове,
Господінова дружина,
Двері відчиніть
І нас подаруєте!
Пирогом, калачем
Або чим-небудь ще!
***
Не даси мені ватрушки -
Отримаєш по верхівці!
Не даси пирога -
відведу корову за роги.

Пригощення, які готували для колядників.
Для тіста буде потрібно:2 тонких склянки житнього борошна або суміші житнього та пшеничного борошна у співвідношенні 1:1, 1 склянка води, 1 щіпка солі.
Замісити легке, податливе тісто.
Замішене тісто має «відпочити» 20-30 хвилин, прикрите серветкою, щоб не обвітрилося.
Потім тісто розкотити в джгут, нарізати на рівні шматочки, закатати кульки, з них за допомогою качалки розкачати круглі або овальні коржики, покласти на них начинки, красиво защипнути краю, надаючи, за бажанням, різну форму - круглу, овальну, трьох-, чотирьох-, п'яти-, шести-, семикутну.
Випікати при температурі 180-200 градусів.
А начинкою для преснушек може служити все, що завгодно: свіжі або заморожені ягоди, сухофрукти, каші, овочі, картопляне пюре або гриби.
Начинка з моркви
потрібно:300 г сирої моркви, 1 ч. ложка цукру , 1 ч. ложка рослинної олії, сіль і сік лимона за смаком.
Моркву натерти на середній тертці, припустити з додаванням 1-2 ст. ложок води, приправити за смаком сіллю, цукром, соком лимона, рослинним маслом.
Щоб морква не пригоріла, її слід частіше помішувати, а посуд поставити на чавунну підставку.
Начинка з свіжих грибів
потрібно:1 кг свіжих грибів, 1-2 ст. ложки рослинної олії, 1 головка ріпчастої цибулі, сіль, зелень кропу або петрушки.
Очищені промиті гриби відварити до повної готовності, нарізати або нарубати січкою в дерев'яній мисці, обсмажити в рослинній олії. Окремо обсмажити дрібно нарізану ріпчасту цибулю, з'єднати з грибами, приправити сіллю, дрібно нарізаною зеленню кропу. Можна додати і чорний мелений перець, це тільки покращить смак вироби.
Начинка з каші
потрібно:1 склянку пшона, 2 склянки води, сіль, щіпка цукру, рослинне масло.
Пшоно промити в семи водах, помістити в глиняний горщик, приправити маслом і сіллю, залити гарячою водою, закрити кришкою, поставити в духовку і зварити розсипчасту кашу.
Замість пшона можна використовувати пшеничку, перловку або гречку.
7 січня, в Різдво прийнято ходити в гості і зустрічати гостей у себе в будинку.
Кожен день Святок на Русі завжди намагалися прожити весело, відзначаючи його не тільки гуляннями, катанням на санях і пустотливими витівками, а й особливими прикметами і ворожіннями. Сни, бачення і знамення купували на Святки особливе значення. Але у всьому цьому слід було шукати тільки хороший сенс, щоб не налаштувати себе на невдачу в новому році.

Веселого Вам Різдва і бешкетних Святок!

Кiлькiсть переглядiв: 350

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.